Ledusskapja dzesēšanas efektivitāte
Situācijas apraksts
Karstā vasaras pēcpusdienā Marta gatavojas sagaidīt ciemiņus savā vasarnīcā. Viņa ir saklājusi galdu un gatavo garšīgu maltīti. Marta pēkšņi atceras, ka ir aizmirsusi atdzesēt dzērienus, lai slāpes varētu veldzēt ar vēsiem dzērieniem. Ir palikusi tikai pusstunda, līdz ieradīsies ciemiņi. Kādā veidā Marta vislabāk varētu atdzesēt dzērienus?
Pētāmā problēma
Kā vislabāk atdzesēt slēgtu trauku ar dzērienu īsā laikā?
Darba piederumi
Trīs bundžiņas garšīga dzēriena, divi trauki, kuros var ielikt dzēriena bundžiņas ar ledu, termometrs ar mērapjomu vismaz -10 līdz +30º Celsija, pulkstenis, ledus, ūdens un sāls.
Darba gaita
1. Nopērc 3 bundžiņas ar neatdzesētu garšīgu dzērienu. Pirms eksperimenta dzēriena bundžiņām ir jābūt ar vienādu temperatūru – apmēram 20–30 ºCelsija. Lai bundžiņu temperatūru izlīdzinātu un precīzi noteiktu bundžiņu satura sākotnējo temperatūru, visas trīs bundžiņas ievieto kādā ūdens traukā, piemēram spainī, vismaz uz 2 stundām. Vēlams, lai ūdens temperatūra būtu pēc iespējas līdzīgāka bundžiņu satura temperatūrai, tad temperatūras izlīdzināšanās notiks īsākā laikā.
2. Nomēri bundžiņu sākuma temperatūru, kura ir tāda pati kā ūdenim, kurā tās atradās vairākas stundas. Uz katras bundžiņas uzraksti vai uzlīmē atšķirības zīmi, lai pēc eksperimenta veikšanas tās varētu viegli atšķirt.
3. Sagatavo 2 traukus, piemēram plastmasas bļodas, bundžiņu dzesēšanai. Vienā traukā ieber ledu, bet otrā traukā ielej ūdeni, ieber sāli un ledu un to samaisi. Abu trauku saturam ir jābūt pietiekamā daudzumā, lai maisījums pilnībā pārklātu bundžiņu, kad to ieliks traukā.
4. Visas trīs bundžiņas vienlaicīgi ieliec katru savā dzesēšanas vietā: a) ledusskapja saldētavā, b) traukā ar ledu, c) traukā ar sālsūdeni un ledu.
Bundžiņu ievietošana atšķirīgās vidēs
5. Dzesēšanas ilgumu izvēlies patvaļīgi robežās no 10 līdz 20 minūtēm.
Domā un dari pats!
Cik liela ir temperatūras starpība katras dzesēšanas rezultātā?
Kā vēl varētu atdzesēt dzērienu slēgtā traukā mājas apstākļos?